Politici publice

 

 

Politici publice in domeniul protectiei mediului

Strategiile de realizare ale politicii de mediu intaresc principiul subsidiaritatii (adica delegarea de responsabilitati SM, in timp ce UE traseaza numai cadrul general, obiectivele ce trebuie avute in vedere) si incearca inlocuirea abordarii verticale traditionale, de tip comanda si control, prin promovarea unui model alternativ de realizare a obiectivelor de mediu ale UE.


Se poate spune ca aceste strategii sunt un fel de „instrumente ajutatoare”, care vin sa completeze instrumentele standard si care actioneaza ca stimulente in vederea adoptarii de masuri pentru protectia mediului sau care accentueaza tendinta spre o abordare bazata pe principiul voluntariatului.                  

detalii

 

Politici publice in domeniul social

Politica sociala a UE este formata dintr-un set de politici complementare, ce s-au dezvoltat si multiplicat pe parcursul timpului si care acţioneaza in acele sectoare de activitate ce afecteaza sau genereaza gradul de bunastare individuala si sociala.

Politica sociala a comunitaţii europene a debutat odata cu tratatul de constituire a acesteia, in 1957. Astfel, Tratatul de la Roma pune bazele politicii sociale prin articolele sale referitoare la libera circulaţie a muncitorilor si la libertatea de stabilire a acestora, in contextul crearii pieţei comune. Tot prin acest tratat a fost prevazuta si crearea Fondul Social European, instrumentul de finanţare a politicii sociale si cel mai vechi dintre fondurile structurale.

                        detalii

 

Politici publice in domeniul transporturilor

Principiile fundamentale ale Politicii Comune de Transport (PCT) au fost stabilite in 1957 prin Tratatul de la Roma, de infiintare a Comunitatii Economice Europene (CEE). PCT este guvernata de Capitolul IV (articolele 74-78) al Tratatului.
Tratatul defineste fondul politicii comune de transport:

  • reguli comune aplicabile transportului international in Statele Membre;
  • conditii pentru autorizarea transportatorilor nonrezidenti sa opereze servicii de transport pe teritoriul unui Stat Membru;
  • masuri pentru imbunatatirea sigurantei in transport;
  • limitarea aplicarii in totalitate a Capitolului la transportul feroviar, rutier si fluvial;
  • Consiliul poate decide, prin majoritate de voturi, daca trebuie stabilite reglementari pentru transportul maritim si aerian.

  detalii

 

 

Politici publice in domeniul locuirii

In principal datorita naturii lor duale – ocupandu-se de echitate sociala si simultan de dezvoltare economica – politicile de locuire sunt subiect de cercetare si la nivel suprastatal, literatura de specialitate anticipand abordarea politica a acestui subiect in Uniunea Europeana (Kleinman 2002).

Este foarte putin probabil sa se dezvolte un stat al bunastarii la nivel european, iar politicile sociale vor ramane, conform principiului subsidiaritatii, de competenta nivelului national sau local, insa aspecte „periferice” ale agendei sociale vor fi preluate de Uniunea Europeana. Aici sunt incluse si elemente care tin de locuire, care se afla la intersectia dintre politicile economice si cele sociale.

Carta Uniunii Europene a Drepturilor Fundamentale mentioneaza, in articolul 34, dreptul la asistenta privind locuirea pentru asigurarea unui adapost decent pentru persoanele care nu poseda suficiente resurse, in concordanta cu legile europene si nationale.

                      detalii

 

 

Politici Publice - privire generală


Comentarii

Pentru a adauga comentarii trebuie sa fiti inregistrat
Inscrie-te la newsletter pentru a afla ultimele noutati si propuneri de proiecte precum si despre derularea proiectelor in curs. Te tinem la curent cu toate modificarile efectuate in site-ul nostru.